Dani kulture i prijateljstva BiH-Japan
Dani kulture i prijateljstva BiH-Japan

 

 

Dani Japana u Bijeljini od 20. do 22. februara 2015.

 

JICA Alumni u BiH je organizovala manifestaciju "Dani Japana u Bijeljini", posvećenu kulturi Japana. Sam naziv govori da to nije bio samo jedan, nego četiri događaja (20-22. februara 2015).
Prvi dan se sastojao od dvije radionice, koje su održane u Osnovnoj školi "Sveti Sava". Prva radionica je bila za učenike 3. razreda, kom prilikom je origami majstor gospođa Stoja Gavranović teorijski i praktično ukazala na origami, pokazujući tri različite vrste origami figura učenicima. Trideset učenika je prisutvovalo ovoj radionici, tri člana JICA Alumni Udruženja, kao i gospodin Mioshi iz JICA, koji je kasnije dao kratku izjavu za lokalnu TV stanicu.
Istog dana popodne još jedna radionica je organizovana za sve nastavnike ove škole i nekoliko nastavnika iz škole sestre ove centralne osnovne škole, čiji je jedan dio obnovljen japanskim sredstvima. Cilj ove radionice je bio da se nastavnici obuče i da kasnije praktikuju origami tehniku sa učenicima. Nastavnici su bili veoma zainteresovani za origami i zadržali su se znatno duže nego što je planirano. Gospođa Gavranović je darivala nekoliko knjiga o origamiju za biblioteku škole.

Drugog dana je bila aktivnost otvorena za sve zainteresirane građane. Sastojala se od dva dijela. Prvi dio "Haiku u Japanu i na Balkanu" je bila lekcija o poeziji haiku, koju je vodio naš specijalni gost Nedeljko Terzić, izdavač, novinar i pisac haiku, nagrađen u Japanu zbog svoje poezije. Drugi dio, "Mogućnosti origamija", koji je vodila gospođa Gavranović, bio je posvećen temi 'Origami - umjetnost i životna filozofija', a članovi JICA Alumni udruženja su iznoslili anegdote iz svog boravka u Japanu. Ovaj događaj su pratili državni i lokalni mediji kao što su RTRS, BNTV i TV Slobomir. Bilo je uključeno više od 50 gradjana.

Treći dan je bila projekcija starog japanskog filma "Ran" iz prošlog vijeka. Više od 50 ljudi je uživalo skoro 3 sata u ovome Kurosavinom remek djelu. 

 

-14.02.2014.- „Promocija prijateljstva izmedju BiH i Japana“, Banja Luka, 14.02.2014.

 

„Promocija prijateljstva izmedju BiH i Japana“ je aktivnost Udruženja JICA ALUMNI BiH, koja je upriličena 14.02.2014. godine u amfiteatru Instituta za javno zdravstvo, Banja Luka. Okupilo se 45 učenika banjalučke gimnazije i njihova četiri profesora, nekoliko članova Udruženja JICA Alumni BiH i saradnika iz Banja Luke, inače ljubitelja japanske kulture.
Ovo veče su osmislili i organizovali Suzana Gotovac – Atlagić i Marko Tutnjević, članovi Udruženja, uz svesrdnu pomoć bračnog para Kusakabe, gostiju iz Japana.
Veče se odvijalo prema sljedećem programu:
1. Pozdrav organizatora : “JICA alumni u BiH”, mr.ecc. Marko Tutnjević;
2. “Nihon no genki”, anegdote Doc. Dr. Suzana Gotovac-Atlagić, bivšeg japanskog stipendiste i počasnog člana JICA Alumni u BiH;
3. “Nihon no bunka shoukai”, prezentacija japanske kulture , Prof. Dr. Satoshi Kusakabe;
4. “Ganbaru chikara”, unplugged, životna priča o životu mladih u postratnom Japanu i borbi za oporavak zemlje, gđa Mucuko Kusakabe ;
5. Zakuska sa sushi-jem i osvježenje za posjetioce.
U uvodnom dijelu, Marko Tutnjević je predstavio Udruženje i skrenuo pažnju na to da je značajan broj mladih u BiH imao priliku da iskusi život u Japanu u trajanju od mjesec-dva do nekoliko godina i da se svi trude da stručno znanje koje im je tamo pruženo primijene u našoj zemlji.
Suzana Gotovac-Atlagić je, uz projekciju stotinjak privatnih fotografija na kojima su se vidjela nasmijana lica Japanaca sa kojima se družila, skrenula pažnju na jačinu japanskog duha u teškim situacijama, kao i to da se trude da zadrže to nasmijano lice. Osvrnula se na njihov jednostavan način života, bez pretjerivanja u oblačenju, ljubav za jednostavne stvari, hranu, hobije, nalaženje smisla života u svakodnevnim malim užicima, prijateljstvu, druženju i solidarnom duhu. Istovremeno, pored te jednostavnosti u ponašanju i ponekad opuštenog izgleda, Japanci se odlikuju izvanrednom profesionalnošću, tačnošću i predanošću prema onom što su obećali ili za šta su zaduženi. Istaknuto je da bi bilo veoma dobro kada bi takav duh bio promovisan i u našoj sredini, tj., da se svako od nas koncentriše i fokusira maksimumom snage na ono što radi i u čemu je najbolji, a sve kroz solidarni rad u grupama.
Specijalni gost večeri je bio prof. dr. Satoši Kusakabe. Profesor Kusakabe je bio nastavnik Tokyo Rika Daigaku univerziteta. Doktor je hemije, međutim, nakon penzionisanja kao uspješan naučnik, odabrao je da se bavi promocijom japanske kulture i jezika u Evropi. Tako, sada sa suprugom živi i djeluje između Maribora i Zagreba, radeći kao saradnik na Univerzitetu u Zagrebu. On je u svojoj prezentaciji skicirao tok japanske istorije i ulogu obrazovanja u razvoju zemlje, naročito naglašavajući visoku pismenost (od 1918. nadalje, preko 99% japanaca završava srednju školu). Zatim je prikazao slike devastiranog Tokija 1945. i Tokija danas, ističući ulogu mladih u poslijeratnom oporavku.
Prijatnu završnu prezentaciju je imala i supruga profesora Kusakabe, koja je u mladosti bila veoma aktivna u organizacijama za pomoć nastradalima iz Hirošime i Nagasakija. Ona je u istakla veliku snagu koju su pokazale žene, majke u tim teškim godinama, i duh zajedništva. Cijela njena prezentacija je imala za cilj da dokaže kako čovjek maksimum svoje snage pokazuje onda kada čini nešto za druge a ne za samog sebe.
Obzirom da je bio Dan zaljubljenih, gđa Kusakabe je ispričala nekoliko simpatičnih epizoda iz ljubavne priče sa suprugom i istakla da je u braku veoma važno da svaki od supružnika ima svoja lična interesovanja, hobije i snove, i da jedno drugo u tome podržavaju kako bi porodica uspjela.
Na kraju je otvorena diskusija gdje su pitanjima započeli prvo prisutni profesori iz Gimnazije, a zatim su se i učenici zanimali za utiske profesora Kusakabe i njegove supruge u Evropi. Nakon nekih 30-tak minuta diskusije, program je zatvoren i gosti su posluženi zakuskom (japanski specijaliteti uz domaću kuhinju) i osvježenjima, uz japansku pop-muziku.

 


Ostale slike u Galeriji

Izvještaj pripremili: Suzana Gotovac - Atlagić i Marko Tutnjević

 

"Dani Japana" u Banjoj Luci, 21. i 22. mart. 2011.

 

Udruženje "JICA Alumni u BiH", je u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH, organizovalo dvodnevno druženje pod nazivom Dani Japana u Banjoj Luci. Prvog dana, u amfiteatru Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, predstavljene su moderne tendencije u japanskoj arhitetkuri i program stipendija Vlade Japana. Drugog dana u banjalučkom Muzičkom paviljonu, pred velikim brojem građana, prezentovane su osnovne karakteristike kulture i života u Japanu. S obzirom na aktuelna dešavanja u vezi velike prirodne katastrofe izazvane zemljotresom i cunamijem u ovoj zemlji, organizator skupa, JICA Alumni u BiH, je ovom prilikom pozvao građane Banja Luke i cijele BiH da izraze solidarnost sa japanskim narodom. Posjetioci su mogli i da ispišu poruke podrške građanima Japana na umjetnički aranžiranom papiru "origamiju", koje će biti poslane u Japan. Ataše za kulturu u Ambasadi Japana u BiH gđa. Tamaki Usuda izrazila je zahvalnost građanima BiH na podršci u teškoj situaciji prouzrokovanoj prirodnom katastrofom u toj zemlji.Ovom prilikom japanskoj Ambasadi je iz Narodnog pozorišta RS na poklon uručen plakat sa srcem u znak podrške građanima Japana. Događaj je kao i obično okončan degustacijom tradicionalnog japanskog jela "suši" i pića "sake".