Ostale aktivnosti
Ostale aktivnosti

 

 

Održana je radionica Seminar "Lean Koncept - Vitka proizvodnja" na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, 01.11.2014. godine

 

O uspješnosti ovog seminara govori činjenica o 40 učesnika iz raznih nivoa i sektora: privrede, javnog sektora, NVO i privatnog sektora. S obzirom na povećani interes, dogovorena je nova radionica u decembru u saradnji sa Privrednom Komorom RS. Prezentacije možete preuzeti na sledećem linku. Sa Japan Tobacco Senta Srbija, a za studente mašinskog fakulteta, dogovoren je odlazak u posjetu toj japanskoj fabrici gdje se process vitke proizvodnje može pratiti na licu mjesta.

 


 

 

„Lean manufacturing / Vitka proizvodnja“, 21.12.2013. godine

 

Seminar „Vitka proizvodnja “ je osmisio i organizovao Tarik Hadžić, član UO našeg Udruženja, a održan je u subotu, 21.12.2013. godine u Tuzli. U radu su učestvovali predstavnici različitih institucija i oblasti rada.

Osnovni cilj je bio upoznavanje sa osnovnim elementima organizacije proizvodnje poznatoj pod nazivom Vitka proizvodnja (Lean manufacturing). Ovaj način organizacije i vođenja procesa proizvodnje je postao nezaobilazan kod vodećih svjetskih proizvođača. Međutim primjena se može vrlo lako naći i u uslužnim djelatnostima, kao na primjer medicina (Lean Healthcare).

Vitka proizvodnja je proizvodna praksa koja podrazumjeva da svako korištenje resursa koje ne vodi ka kreiranju vrijednosti za kupca je rasipanje i kao takvo treba eliminisati. Gledajući iz perspektive kupca koji koristi proizvod ili uslugu „vrijednost“ je definisana kao bilo koja akcija ili proces koji je kupac voljan da plati.

Predavači su bili eminenti stručnjaci iz ove oblasti.

 


Tarik Hadzić i Lakić Nenad

 

Pet godina postojanja Udruženja JICA Alumni u BiH


Udruženje JICA Alumni u BiH je prigodnim skupom u Sarajevu, 26.01.2013., obilježila prvih 5 godina svog djelovanja. Rukovodstvo Udruženja iskoristilo je ovu priliku da, u slici i riječi, podsjeti članove na sve ono što je urađeno u prethodnom periodu kao što su postojanje posebnih radnih grupa (Eko-turizam, Izgradnja mreže obrazovnih institucija za mir u BiH), održavanje tematskih radionica iz raznih društvenih djelatnosti (geološki hazardi, ekologija, MSP), kulturna dešavanja, regionalna saradnja i slično. Mogli smo posebno da se pohvalimo činjenicom da JICA Alumni u BiH predstavlja primjer uspješnog rada u regionu Zapdnog Balkana, ali i šire.
Gosti iz Ambasade Japana u BiH, osim iskazane podrške radu Udruženja, održali su kratke prezentacije. Kulturni ataše, gđa Tamaki Usuda govorila je na temu sistema podrške kulturi i obrazovanju od strane Japana i Japanske Fondacije, dok se g. Yoshiaki Makino, prvi sekretar, osvrnuo na oblast japansku saradnje, posebno u sektoru zaštite životne sredine.
Udruženje se sjetilo svoje prve Predsjednice gđe Amire Ademović i prve Predsjednice UO gđe Lejle Mašala-Telalagić, kojima će prvom prilikom, zbog današnjeg opravdanog odsustva, biti uručene prigodne Zahvalnice. Nakon zvaničnog dijela skupa, druženje se nastavilo uz malu zakusku, japanski sushi i vedro raspoloženje. Sljedećih 5 godina je pred nama!


 

Radionica “Procjena geološkog hazarda - zemljotresi”, Sarajevo, 09.12.2010.

 

Sudeći prema dostupnim modelima i proračunima, Bosna i Hercegovina se nalazi u veoma rizičnoj zoni mogućih potresa, tako da društvo treba biti pripremljeno i spremno da se adaptira na moguće rizične situacije. Takođe, na osnovu dosadašnjih podataka, BiH raspolaže veoma slabom infrastrukturom za osmatranje zemljotresa koju bi trebalo obnoviti i dodatno umrežiti. U skladu s gore navedenim, 09. decembra 2010. godine je održana radionica „Procjena geološkog hazarda - zemljotresi” u hotelu „Saraj” u Sarajevu, uz učešće 14 stručnjaka iz sljedećih oblasti: geologije, seizmologije, geodezije i građevine, budući da se zemljotresi proučavaju, prate i previđaju u različitim poljima i disciplinama. Nakon kratkog uvoda i prezentacije Mr.sc Tonija Nikolića, uslijedila su dva predavanja: „Banjalučka seizmogena zona” (prof. dr Drage Trkulje iz Banja Luke) i ”Mehanika tektonskih ploča i mikrozoniranje BIH tektonskog sklopa” (prof. dr Hazima Hrvatovića iz Sarajeva). Nakon toga je uslijedila aktivna diskusija, tokom koje su razmijenjena različita iskustva i mišljenja učesnika i na kraju donesene preporuke koje se mogu sumirati u dvije grupe: (1) osmišljavanje projekata vezanih za podizanje javne svijesti i nivoa obrazovanja ciljanih grupa i (2) kadrovsko jačanje seizmoloških institucija i iznalaženje mogućnosti za dodatnu edukacijiu i stipendiranje post-diplomskih i doktorskih studija mladih stručnjaka iz ove oblasti. Imajući u vidu koliko je bitno imati prave informacije i reagovati u određenom trenutku, onda je razumljiva potreba za urgentnim poduzimanjem dodatnih napora u sofisticiranju opreme i institucija, te ojačavanja sa stručnim kadrom, koji će biti spreman da odgovori na svaki izazov koji može uslijediti u budućnosti. To je od posebne važnosti kako bi se ljudske žrtve i materijalna šteta smanjili na najmanju moguću mjeru i društvo dodatno edukovalo o ponašanju u ovakvim situacijama.