Regionalni sastanci
Regionalni sastanci

 

 

Održan regionalni sastanak JICA Alumnija jugoistočne Evrope, Skoplje 18.12.2015.

Regionalni sastanak JICA Alumnija iz područja jugoistočne Evrope ove godine se održao u Skoplju. U veoma pozitivnoj atmosferi, razgovaralo se o zajedničkim aktivnostima koji su “parovi Alumniji“ proveli u prethodnom periodu. S obzirom da je BiH “par” sa Srbijom, izvijestili smo skup o uspješno održanoj radionici na temu zaštite okoline u Beogradu, gdje je sa predavanjem gostovao naš član Siniša Bencun, kao i o pripremama nastavka iste radionice ali u Bijeljini, gdje bi naše udruženje trebalo biti domaćin. Takođe, govora je bilo o aktivnostima o budućem periodu, a posebna podrška I pažnja je upućena mladom timu iz Crne Gore, s obzirom da su tek osnovana JICA Alumni. Bili smo sretni kada su učesnici skupa s oduševljenjem prihvatili naš poziv da se idući sastanak održi u Sarajevu, tako da se idućeg puta javljamo sa “našeg” terena!:))

 

Održan regionalni sastanak JICA Alumni udruženja Podgorica 2014, 25-26.11.2014. godine.

U Podgorici je održan peti po redu regionalni sastanak JICA Alumni udruženja iz Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine. Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o mogućnostima efikasnije regionalne saradnje između udruženja kao i o mogućim zajedničkim aktivnostima u skorijoj budućnosti. Drugog dana sastanku su se pridružili polaznici JICA kurseva iz Crne Gore, koji su izrazili volju da u svojoj zemlji osnuju JICA Alumni udruženje. Sastanak se održao 25. i 26. novembra.

 


 

Održan regionalni sastanak JICA Alumni asocijacija u Sarajevu, 17.02. 2009.

U Sarajevu je 17.02. 2009. održan regionalni sastanak JICA Alumni asocijacija. Ovo je bilo drugo po redu okupljanje predstavnika JICA Alumni asocijacija na regionalnom nivou. Prvi sličan sastanak je bio organizovan u Beogradu, 2007. uz predstavnike iz Srbije, Makedonije i BiH. Zbog pozitivnih iskustava, odnosno dobrih efekata koji su proizašli razmjenom informacija među predstavnicima, JA u BiH je regionalni sastanak uvrstila u plan i program i u budžet za ovu, 2009. godinu, tako da nam je bilo izrazito zadovoljstvo da budemo domaćini kolegama iz Albanije, Makedonije i Srbije. Na skupu se razgovaralo o provedenim aktivnostima iz svake organizacije. Predstavnici Makedonije i BiH su predstavili svoje aktivnosti i dale upute i korisne informacije za „mlađe“ kolege iz Albanije i Srbije, a i međusobno su podijelili iskustva. Sastanak je protekao u pozitivnoj atmosferi, uz dogovor o pokretanju zajedničkog foruma u koji bi se mogli uključiti svi bivši polaznici iz regiona. Svi učesnici su potvrdili da bi to bila i odlična baza za pokretanje eventualnih zajedničkih seminara ili radionica, ali i brz način dobijanja i razmjene informacija. Kolege iz Srbije su preuzele obavezu da pokrenu forum u jesen ove godine, tako da ćemo imati prilike da se i virtuelno sastanemo i razgovaramo sa kolegama. Svi učesnici su se složili da poseban fokus asocijacija bude na animiranju novih polaznika JICA seminara u Japanu koji bi trebalo da budu jedan od najvažnijih „izvora“ aktivnih članova u budućnosti. Dogovoreno je i da ovakva okupljanja ostanu redovna, tako da se planiraju jednom godišnje, svaki put u drugoj zemlji. Tako da se drugi put sa regionalnog sastanka javljamo iz Tirane! Dewa mata!!!